Νέα από την Alamo

Car on the road

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις που κάνουν τον Παρθενώνα τέλειο

Είναι αδύνατο να μην σας αρέσει όταν κάποιος στέκεται στη σκιά του μεγάλου Παρθενώνα και κοιτάζει πάνω στη κομψά σκαλισμένη Δωρική στήλη που στέκεται πάνω από το κεφάλι. Η ποιότητα της χειροτεχνίας, το εκπληκτικό λευκό πεντελικό μάρμαρο, το μέγεθος αυτού του ναού των 2.500 χρόνων αφιερωμένου στην Αθηνά Παρθενώνα - η παρθένα θεά και η θεότητα των προστάτιων της αρχαίας Αθήνας - είναι όλα τα χαρακτηριστικά ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κλάσης μας χτυπήσει αμέσως. Ωστόσο, υπάρχει πολύ περισσότερο στον Παρθενώνα από ό, τι για πρώτη φορά συναντά το μάτι.

Ως θεατές, χαιρετίζουμε και αποδεχόμαστε την εξωτερική ομορφιά του ναού και την φαινομενική τελειότητα, αλλά συχνά δεν σταματάμε να αναρωτιόμαστε γιατί το κτίριο μας επηρεάζει. Η απάντηση είναι ότι οι αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, και ο κύριος γλυπτικός του καλλιτέχνης, Φιδιάς, έχουν ενσωματώσει πολλές "κρυμμένες" συσκευές μέσα στην μαρμαροτεχνία του και σκαλισμένες διακοσμήσεις που σχεδιάστηκαν για να ξεγελάσουν το μάτι των θεατών, βλέποντας κάτι απόλυτα τακτικό, λογικό και ισορροπημένο σε όλες τις πτυχές του.

Αυτές οι σχεδόν απαράμιλλες οπτικές βελτιώσεις και άλλες μικρές προσαρμογές ή τεχνάσματα μας επιτρέπουν να παίρνουμε τις λεπτομέρειες του Παρθενώνα πιο εύκολα, να τις εκτιμούμε πληρέστερα και να μην διαταράσσονται από δυσάρεστες οπτικές ψευδαισθήσεις που διαφορετικά θα μπορούσαν να προκληθούν από το μαζικό κτίριο την κλίμακα και τη βασική φύση της αρχαίας αρχιτεκτονικής μετά και σκωρίας.

ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ

Φαίνεται σίγουρα μπορεί να εξαπατήσει! Ποιος θα πίστευε ότι στην ουσία δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές ή ορθές γωνίες στον Παρθενώνα; Αυτός ο τεράστιος ναός φαίνεται με την πρώτη ματιά να είναι μια γιγαντιαία ευθύγραμμη κατασκευή, όλες οι γραμμές του οποίου είναι ευθεία! Και φαίνεται λογικό για το λογικό πνεύμα ότι η βάση του ναού - το βαθμιδωτό βάθρο ή το στυλοβάτη - είναι στην πραγματικότητα θολωτή, όχι επίπεδη;

Οι τέσσερις γωνίες του βάθρου πέφτουν χαλαρά προς τα κάτω, έτσι ώστε αν κάποιος βρισκόταν στο επάνω βήμα και κοιτούσε κατά μήκος του κτιρίου κάποιος άλλος που επίσης στέκεται στο ίδιο βήμα στο αντίθετο άκρο, οι δύο παρατηρητές θα έβλεπαν ο ένας τον άλλο για τα γόνατα επάνω. Αυτή η θόλος της βάσης του ναού έγινε φημισμένα για να αποφευχθεί μια οπτική "χαλάρωση" της μέσης του κτηρίου που θα είχε αντιληφθεί κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών άκρων της και ειδικά κατά μήκος της μακράς βόρειας και νότιας πλευράς, εάν οι γραμμές της είχαν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί να είναι απολύτως ευθεία.

Πρόσθετες βελτιώσεις στον Παρθενώνα περιλαμβάνουν την ελαφρά κλίση προς τα μέσα όλων των στηλών στη δωρική κιονοστοιχία που περιβάλλει το κτίριο. Οι γωνιακές στήλες έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη διάμετρο από τις άλλες και σκύβονται προς τα μέσα σε δύο κατευθύνσεις. δηλαδή, διαγώνια στη γωνία. Τοποθετούνται επίσης με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ένας μικρότερος χώρος ή διαπολιτισμός μεταξύ αυτών και της επόμενης στήλης.

Εν τω μεταξύ, οι ίδιοι οι κίονες δεν είναι ευθεία κατά μήκος των κατακόρυφων αξόνων τους, αλλά διογκώνονται στα μεσαία τους. Αυτό το φαινόμενο, που ονομάζεται "έθνος", αποσκοπεί να εξουδετερώσει ένα άλλο οπτικό φαινόμενο, στο οποίο οι κίονες με ευθείες πλευρές εμφανίζονται στο μάτι για να είναι πιο αδύναμες στα μεσαία τους και να έχουν μια μέση. Επιπλέον, ολόκληρη η υπερκατασκευή των εξωτερικών προσόψεων του ναού, πάνω από το επίπεδο των κολώνων (το "θριγκάτρι"), επίσης καμπυλώνει προς τα κάτω στις γωνίες, για να αντικατοπτρίζει το στυλοβάτη και να μεταφέρει προς τα πάνω τη συνολική θολωτή καμπυλότητα του ναού.


Alamo - - Προβολές:3919

Γιατί να επιλέξετε την Alamo Rent A Car?

Η Alamo Rent A Car είναι μια διεθνής μάρκα που ιδρύθηκε το 1974, κάντε την κρατησή σας online σήμερα και θα επωφεληθείτε από:

  • Ανταγωνιστικές πλήρως συμπεριλαμβανόμενες τιμές
  • Βραβευμένη εξυπηρέτηση πελατών
  • Δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις ή τέλη πιστωτικής κάρτας